Gotvach.bg»Съвети»Как зрее кашкавалът?

Как зрее кашкавалът?

Яница НиколоваЯница Николова
Мастър Шеф
1273k

За да стигнем до същността на зреенето на кашкавала, първо, трябва да се запознаем накратко с неговото приготвяне. Кашкавалът е вид сирене с голям срок на съхранение, биологична и хранителна стойност. Важен процес е неговото зреене, за да е с висока биологична пълноценност.

Кашкавалът се приготвя от пълномаслено прясно мляко, загрято при 37 градуса, за да убие всички лоши бактерии. За коагулацията на белтъка се използва мая за сирене или друга киселина, например лимонена киселина или оцет, но в този случай той ще зрее много по-бавно. След това се осолява и поставя в калъп, да се отцежда от водата. По този начин кашкавалът ще има необходимата плътност.

След това се загрява от 50 до 70 градуса и се омесва. Получава се кашкавал, който може да се осоли. Идва ред и на неговото окончателно зреене, което се осъществява на хладно място около 10-12 градуса за около два месеца.

Може да познаем, че не е узрял достатъчно, когато срежем парче с нож, той залепва и е много мек.

За да се запази за по-дълго, може да се покрие с восък или парафин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати