Патицата, макар да прилича на пилето по това, че е пернато, се готви по различен начини.
Трябва да знаете, че патицата е доста по-мазна в сравнение с пилето.
Преди да започнете да сготвите патицата по независимо коя термична обработка, почистете патицата много добре от перата. Дори купешката патица много често не е изчистена добре.
След това почистване следва и много добре да се измие с вода отвън и отвътре.
Най-важната особеност при варене на патицата е, че тя задължително трябва да се вари в подсолена вода, в която се добавят лук и гъби и се оставя да се свари до пълната му готовност.
Тъй като патешкото месо е по-жилаво от това на пилешкото, времетраенето може да достигне и повече от 60 минути.
Ако се нуждаете от този процес на варене, за да може да улесните процеса на печене - оставете кожата /разбира се, може и да се изпече директно във фурната, като кожата на патицата бъде намазана с мед - така ще има страхотен вкус и хубава хрупкава коричка/, но ако ще използвате патицата директно след сваряването, трябва да знаете, че варената патица не е особено вкусна.
За сметка на това се получава идеален бульон, тъй като голяма част от мазнината се намира точно под кожата.
Коментари