Задушаването представлява процес, при който даден продукт запържва в малко мазнина и едновременно с това се вари и в малко количество течност, като могат да се добавят различни подправки или сосове.
В същото време съдът, в който се готви, трябва да е похлупен с капак. Продуктите, обработени по този начин, стават меки и сочни, с високи вкусови качества. Задушаването на храни може да бъде 3 вида:
- задушаване в собствен сос - при задушаване на листни зеленчуци, тиквички, спанак или по-точно продукти с повишено водно съдържание;
- задушаване в малко количество течност. Прилага се само в затворени съдове, като част от продукта е в кипяща среда, а отгоре се готви под въздействието на парата;
- задушаване след предварително запържване. Отнася се за полуфабрикати от месо.
За да се задуши лук, е необходимо той да се нареже на филийки или полумесеци. В дълбок тиган се слага мазнина и след като тя се загрее, лукът се слага в него.
Долива се малко количество вода или бульон и тиганът се захлупва. Лукът се оставя да се готви така около 10-15 мин. Накрая се овкусява със сол на вкус.
След като знаете как се задушава и запържва лук, предпочваме обезателно да опитате от нашите изпитани рецепти за пилешка супа и дробчета с лук.
Коментари