Макар повечето руски домакинства да наблягат на пържената риба, има и немалко хора, които предпочитат задушената риба. Важно е да се знае, че при този метод на топлинна обработка рибата предварително се залива с вряла вода, за могат да се запазят по-добре хранителните и вкусовите ѝ качества.
Също така руснаците предпочитат да задушават рибата, която приготвят, със зеленчуци или с мляко. И това не е никак странно, тъй като по този начин тя става много по-крехка и сочна.
Ето 2 от най-често приготвяните рецепти в Русия за задушена риба:
Сом, задушен по волжки
Необходими продукти: 1 кг филе от сом, 6 ябълки, 3 глави кромид лук, 1 лимон, 200 мл бяло вино, 4 с.л. олио, няколко стръка копър, сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне: Филето се измива, подсушава, нарязва се на парчета и се овкусява със сол, черен пипер и сокът от лимона. Отделно кората на лимона се настъргва, защото ще е необходима по-късно. Ябълките и лукът се обелват, нарязват и се запържват леко в олиото и към тях се добавя бялото вино. Оставя се да къкри така около 10 мин и още 20 мин да престои на изключен котлон.
Така приготвената смес се изсипва в тавата, в която ще се задушава рибата, подправя се със сол и черен пипер, посипва се с лимоновата кора, върху нея се подрежда рибата и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна.
След като рибата е готова се поставя в платото, в което ще се сервира, полива се със сместа, в която се е пекла и се поръсва със стръкчета ситно нарязан копър.
Задушена риба в мляко
Необходими продукти: 1 кг риба, 4 глави кромид лук, 4 с. л. масло, 1 1/2 ч. ч. прясно мляко, 1 ч. ч. предварително приготвен млечен сос, подправен с чесън, картофи за гарнитура, сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне: Лукът се обелва и се запържва в маслото. Рибата се изчиства от вътрешностите, измива се, подсушава се и се нарязва на порции, които се подреждат в намазнена тава, редувайки ред риба и ред запържен лук. Всичко това се залива със затопленото мляко, подправено със сол и черен пипер на вкус, и се оставя така да се задушава в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Накрая се добавя млечният сос, оставя се да кипне и след като рибата е сервирана, отново се залива със соса, в който се е задушавала. За гарнитура се поднасят сварени картофи или готова картофена салата.
Коментари