Тутманикът се приготвя лесно и за кратко време. Тутманикът е алтернатива на баницата и обикновено се приготвя за общо време около три часа, като включим и времето за втасване и останалата част от подготовката, а времето, за което се пече, е 30-40 минути в загрята фурна на около 200 градуса.
Това е в зависимост от плънката, разбира се, понеже рецептите за тутманик са различни и може да изискват повече време за термична обработка. В повечето случаи независимо каква е вашата печка, времето от 30 минути е достатъчно за сготвянето на печивото.
Тутманикът се пече върху хартия за печене, защото е тестено изделие и е възможно да залепне за тавата при печенето.
Ако пък нямаме хартия за печене или няма откъде да си я набавите в момента, просто печем в добре намазнена тавичка, за да предотвратим залепването.
За да се получи лъскавка и вкусничка коричка, задължително намажете тутманика с масло или допълнително олио отгоре, за да получите лъскав и вкусен туманик.
Също така можете да намажете и с един жълтък, за да придобие златист и хубав цвят, след като е готов.
А сега опитайте нашите изпитани рецепти за тутманик като този тутманик със сирене или нашия мързелив тутманик.
Коментари