Зелето се сортира по големина и по твърдост. Необходимо е да се премахнат горните повредени листа. Отстранете всички листа с кафяви петна, повехнали или с дупки.
Останалите горни листа най-често имат твърда структура, но в готвено ястие те ще станат по-меки. По-големите листа могат да се отделят за приготвяне на сарми, като съответно се освобождават от удебелените части, измиват се и се варят в подсолена вода до полуготовност около 5-8 мин.
Изплакнете главата зеле под студена течаща вода. Почистете го с чисти пръсти, за да се отървете от мръсотия, микроби и пестициди. След това подсушете с хартиена кърпа.
Натиснете зелето на дъската за рязане, като я държите с пръсти. Направете изрязване направо в средата с едно гладко движение.
Почистената и измита глава се нарязва на две или четири части, изрязва се кочанът и след това се накълцва ситно с голям нож на различни форми според ястието, което ще готвите.
На слама зелето се реже за салати и боршове, на ивички - за супи, гарнитури, плънки и др.), на кубчета - за котлети или мусаки).
Можете също така да накълцате зелето със зеленчуков нож, ренде с големи отвори или със специална приставка в кухненски робот.
Коментари