На помелото, както на всички подобни цитрусови плодове, първо трябва да се обели външната кора.
С остър нож отрежете капаче при дръжката на плода. Нарежете кората, за да можете да я отделите по-лесно. Най-лесно може да обелите дебелата кора с пръсти. Старайте се да почистите и вътрешната мека бяла част от кората, която също е много дебела и горчива.
Разделете плода на парчета и обелете старателно ципата от всички страни. За разлика от портокалите и мандарините, ципата на помелото е изключително дебела и горчива.
В зависимост от качеството на плода, вътрешността му може да бъде по-мека и сочна или по-суха и твърда. Аз лично предпочитам по-сочните плодове, но ципата при сухите се отделя по-лесно.
При всички случаи, беленето на помело парченцата е леко досадна, но сравнително лесна задача, точно защото ципата е изключително дебела.
Въпреки че почистването на плода ще ви отнеме известно време, крайният резултат ще бъде купа, пълна с плод, който с неустоимия си аромат ще подканя членовете на семейството ви да си похапват всеки път щом минат покрай него.
Чудесен е и за споделяне с приятели!
Коментари