С думата кебап, чийто корен kab (пека) произхожда от прото-афроазиатски, се означават разнообразни ястия, произхождащи от Близкия Изток. Общото между всички тях е, че съдържат печени, пържени или задушени късчета месо.
Въпреки че традиционното месо за приготвяне на кебап е агнешкото, в различните рецепти за кебап се използват също и телешко, пилешко, говеждо, по-рядко свинско и др.
Един от критериите, по които могат да бъдат разделени огромният брой различни кебапи, е технологията на приготвянето/състава на течната част: кебапи със сос; кебапи на мазнина; кебапи в було, в хартия, в палачинка; кебапи, печени на скара или шиш.
Тас кебапът е част от групата на кебапите със сос.
Традиционно той се приготвя в емайлирана купа - тас (от турски език).
Тас кебапът сам по себе си също има различни разновидности, като освен сос съдържа също и подходяща гарнитура - варен бял ориз или картофено пюре.
Основните съставки на ястието включват телешко или свинско месо, лук, доматено пюре. Сред най-често използваните подправки за приготвяне на ястието са червен и черен пипер, дафинов лист, магданоз.
Коментари