Много домакини са се сблъсквали с олио, което при определени обстоятелства започва да се пени и не могат да разберат защо и откъде идва пяната, която буквално извира от тигана и замърсява печката.
Обикновено олиото се пени, когато в него се пържи или панира нещо, което съдържа цели яйца. Проблемът със запененото олио е още по-осезаем, когато се работи изяло със жълтъци.
Според препатили кулинари олиото се пени, когато вече е напълно негодно за употреба. Най-вероятно са прави, защото запеняването на олиото не настъпва още при първата му употреба, а едва след 3-4 пържения .
Ето защо е изключително важно олиото във фритюрниците да се сменя след 1-2 пържения. Прегорялото олио не само се пени, но и губи свойствата си от високата температура и в него са развиват канцерогенни вещества.
Проблемът обикновено се появява не веднага, а след 3-4 пържения, особено на продукти, съдържащи яйца.
Коментари