Кой е измислил локума?

Кой е измислил локума?
Снимка: gotvach.bg

Локумът е едно от най-сладките изкушения на Ориента, което обичат малки и големи. Сладкишите с локум са много вкусни, но невероятният десерт може да се консумира и директно, защото пред вкуса му никой не може да остане равнодушен. Но на кого да благодарим за вкусния локум, кой е измислил локума?

Историята на локума започва преди много векове в сараите на султан, който един ден извикал своя главен готвач и го накарал да му донесете неустоимо вкусен десерт, какъвто никой досега не е опитвал.

Готвачът бил заплашен, че ще пострада жестоко, ако не му донесе десерта. Няколко дни по-късно готвачът поднесъл на своя господар локум. Десертът толкова се харесал на султана, че той пожелал всеки ден на трапезата му да има локум. И така и до ден днешен локумът носи наслада на хора от всякакви възрасти и националности.

Според друга легенда, султан поръчал на сладкаря си да забърка нечувано лакомство, с което да зарадва жените от харема си. Сладкарят смесил захарен сироп с различни аромати и ядки и получил вкусния локум.

Според друга истоия локумът се появил още през 12 век и то на масата на Ричард Лъвското сърце. Каквато и да е истината, едно е ясно – локумът е едно от любимите сладки изкушения, което Ориента може да ни предложи.

Рейтинг

4.3
Общо 3 гласували
5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
shefa
shefa
31.03.2016 19:47
I taka koi e izmislil lokyma?
0
0