Gotvach.bg»Съвети»Как черешите в сладкото да останат цели?

Как черешите в сладкото да останат цели?

Кристина БоневаКристина Бонева
Помощник Готвач
1823
Как черешите в сладкото да останат цели?

Сладкото от череши е класика, която неизменно присъства в кухнята на всяка уважаваща себе си домакиня. То може да бъде консумирано самостоятелно или да се добавя към всякакви видове десерти, сладоледи, палачинки, торти, кексове и други.

Да останат цели черешите в сладкото, не е особено трудно. Необходим ви е уред за премахване на костилките, който може да намерите във всеки магазин за домашни потреби. С негова помощ черешите се почистват много лесно и остават цели след термична обработка. Това може да се случи и с най-обикновена фиба за коса или безопасна игла, но се изисква малко повече търпение от ваша страна.

Има още един метод, благодарение на който плодовете ще останат хрупкави и твърди. За него ви е необходима 400 г гасена вар и 4 литра вода.

Полученото варно мляко се разбърква и оставя да се утаи. След това се прецежда и в прецедената течност се потапят измитите и почистени от костилките череши. Те остават така около 2 часа, след което се изваждат, измиват се добре под течаща вода и са готови за термична обработка.

Този метод се използва основно при направата на сладка от тиква, сладко от цели смокини, кайсии и други плодове, при приготвянето на които има риск продуктите да се размекнат прекалено много. Нищо не пречи обаче да го използвате и при направата на сладко от череши.

Перфектната рецепта за сладко от цели череши

Череши - 2 кг

Захар - 2 кг

Лимонтузу - 1/2 ч.л.

Индрише (по желание)

Черешите се измиват и почистват от костилките. Ако прецените, може да ги потопите във варов разтвор, като следвате гореописаните инструкции.

След това плодовете се поръсват със захарта и се оставят на хладно за една нощ (може и за няколко часа).

След като престоят, черешите се слагат на котлона, добавя се индришето и се оставят да врат на слаб огън, като непрекъснато се разбъркват. Ако е необходимо, отпенвате образувалата се пяна с решетъчна лъжица.

След около 2-3 часа вашето сладко би трябвало да е готово. Добавете му 1/2 чаена лъжичка лимонтозу и го оставете да поври още 5 минути.

Изключете котлона и налейте в чисти и сухи бурканчета. Обърнете с капачките надолу, докато сладкото изстине, а после съхранявайте на хладно място.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен