Какво е тахан?

Какво е тахан?

Често определят тахана като един от безценните дарове на Ориента. Самото име на тахана е заредено с екзотика и мистерия. Всъщност таханът (тахини – от арабски и тахина – от иврит) представлява основно хранителен продукт, получен от смлени сусамови семена.

Обикновено таханът има полутечна консистенция и е една от основните съставки, използвани в азиатската кухня. У нас таханът навлиза едва пред XVI век, с османското нашествие. Именно турците носят непознатите до този момент маслодайни култури като мак и сусам.

Днес съществуват две основни разновидности тахан – бял тахан и черен тахан. Белият тахан има светъл цвят и изключитело приятен мек вкус. Получен е чрез смилането на обелени сусамови семена.

Тъмният тахан или т.нар. натурален тахан е получен чрез смилането на необелени сусамови семена и въпреки леко нагарчащия вкус, той е доста по-търсен, защото е много по-богат на хранителни вещества и минерали.

Таханът е идключително богат на витамини от групата В, на витамин Е и на калций. Съдържанието на калций в тахан надхвърля пет пъти това в млякото. Освен това богат на незаменими аминокиселини и микроелементи.

У нас таханът става все по-популярен през последните години. Непременно трябва да опитате пюре от авокадо с тахан, бонбони с елда и сусамов тахан, както за класическа тахан халва.

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати