Розовата вода е божествен дар, който може да бъде приготвен единствено и само от маслодайната българска роза, а именно роза дамасцена, израснала в Розовата долина. Само българската маслодайна роза има тези уникални качества заради уникалния климат на България.
За получаването на розова вода трябва да разполагаме с 15 килограма свеж розов цвят и 60 литра вода. Тайната е в съотношението на маслодайната роза и вадата, което задължително трябва да се спазва и е винаги 1:4.
Розовите листенца се смесват с водата и се подлагат на термична обработка, наречена парна дестилация.
Процесът парна дестилация се осъществява в съответния уред за дестилация. Уредът за парна дестилация е много подобен на казан за варене на ракия. Той задължително трябва да бъде изработен от метала мед.
След дестилацията парата се охлажда. Охлаждането е необходим процес на втечняване на парите.
Готовата розова вода трябва задължително да се прехвърли за съхранение в стъклени съдове, най-често използвани са стъклените шишета.
Произведената по този начин розова вода е вълшебен продукт, който съдържа около един процент розово масло и е богата на витамини и флавоноиди, които са важни за добрия вид и здравината на кожата.
Важно е да се отбележи, че розовата вода, която е качествена, не е розова.
Истинската розовата вода е толкова полезна и безвредна, че може да се прилага дори върху нежна бебешката кожа.
Коментари