Какво да направим, за да ферментира зелето?

Какво да направим, за да ферментира зелето?

Домашно приготвеното кисело зеле е незабравимо вкусно и полезно нещо, а зелевият сок е божествен еликсир.

За зелевата ферметнация трябва предварително да си приготвим достатъчно дълбок съд, който да може да се затваря плътно, без да допуска приток на въздух. След това за зелето трябва да осигурим помещение, в което да го съхраняваме при ниска температура под 10 градуса Целзий, ако е възможно това.

От там нататък, за да бъде направена правилна ферментация на зелето, е необходимо да се спази правилото, че на един литър вода за зелевия сок се слага 40 грама морска сол.

След като подредите зелките в съда, изсипете количество вода и сол, колкото е нужно, за да се покрият догоре.

Най-голямата тънкост, за да получите качествен продукт, е да изчакате 5 дни без да отваряте съда, в който е поставено зелето с водата и солта. След петия ден трябва водата да се излее в друг чист съд и отново да се върне обратно при зелето. Това трябва да се прави регулярно до 21 ден. Зелевата ферментация трае 21 дни, след това продуктът е готов за консумация.

Важно е в този период от 5 до 21 ден да не се пропуска нито ден, защото тогава протича така наречената активна ферментация на зелето. Бактериите, които осъществяват този процес, се нуждаят от разбъркване. В противен случай се получава струпване на клетъчни конгломерати, които натрупват вредни деривати, вместо желаните продукти на ферментация. Тези вредни деривати влошават аромата, вкуса и качеството на крайния продукт.

Здравните ползи от киселото зеле и сока му са неизброими. Затова си струва да положим малко усилия и да получим добър кисел продукт.

След като сте си приготвили киселото зеле, можете да си приготви вкусни рецепти с кисело зеле като боб с кисело зеле, кисело зеле на фурна, капама, свинско с кисело зеле или патица с кисело зеле на фурна.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати