Вече повечето от нас са сложили своето кисело зеле в бидони за зимните дни. Но все още не е късно, който не го е направил, нека да побърза.
На всички ни е ясно, че това е най-консумираният зеленчук на трапезата в зимните месеци, в приготвянето на любимите зелеви сармички, месо със зеле и още куп други ястия, а защо не и просто една салата с кисело зеле, поръсена с червен пипер и олио - чудесен другар на домашната ракия.
Понякого може да се случи да пресолим киселото зеле и да сложим повече сол от необходимото. Това предимно се случва, когато приготвяме киселото зеле за първи или втори път.
С времето и практиката се научаваме да уцелваме пропорциите.
Но нека не изпадаме в паника и не стигаме до крайни решения. Има зеленчуци, които поемат доста сол. Това са например морковите и зелените домати.
За да оправите пресолено кисело зеле, са ви нужни около 1.5-2 кг от морковите и зелените домати.
Надупчваме ги с вилица или шиш и ги сипваме при зелето. Така те поемат от солта.
Ако пък киселото зеле ви е прекалено солено, за целта е нужно всяка една зелка за кратко да се потопи във вряла вода.
Коментари