Свинският език е изключително вкусно мезе, което подхожда както на домашна ракия, така и на добре изстудено бяло вино. Никак няма да грешите ако си замезвате с него и докато си попийвате червено вино.
Свинският език е лесен за варене и отнема далеч по-малко време от телешкият език. Веднъж сварен, от свинския език може да приготвите свински език в масло или паниран свински език.
Времето за сваряване на свински език варира в зависимост от това дали ще го варите в обикновена тенджера или ще използвате тенджера под налягане.
Варенето на свински език в обикновена тенджера отнема около 90-120 минути. Езикът е добре сварен, когато можете спокойно да го наботете с вилица и да я извадите. Варенето в тенджера под налягане отнема около 45-50 минути, стига прасето, чиито език варите, да не е пълнолетно.
Свареният свински език трябва веднага да се потопи в съд със студена вода и след това да се обели старателно. Какво ще правите с него, след като го обелите, е въпрос на избор и вкус, но ние горещо ви препоръчваме да опитате нашата рецепта за терин от свински език.
Виж също как се бели език, как се опушва език и научи какви подправки се слагат на свински език.
Коментари