Gotvach.bg»Съвети»Как да опушим свински или телешки език?

Как да опушим свински или телешки език?

Как да опушим свински или телешки език?

Ако искате да опушите свински или телешки език, но не знаете как, то този съвет е за вас. Нека първо започнем с телешкият език.

1. Опушване на телешки език

Това е лесна рецепта за опушване на телешки език стъпка по стъпка:

Необходимите съставки:

- телешки език;

- вода;

- лук - 1 бр, нарязан на четири;

- карамфил - между 6 и 8 гвоздейчета;

- черен пипер - от 6 до 8 зърна;

- дафинов лист - 3 бр;

- кашерна сол - 1 с.л.

- парчета пекан или дъб за барбекю;

- дижонска горчица;

Подготовка за опушване:

- Първото, което трябва да се направи, е да измиете телешкия език много добре. Слага се в добре изчистена мивка и се измива под течаща студена вода и се изтърква с четка много добре, докато по езика не остане никаква мръсотия или кръв. След това се оставя да се накисне в студена вода за 2 часа, като от време на време се проверява, за да може водата да бъде сменена, ако има следи от мръсотия.

- След като телешкият език е изчистен, се поставя в голяма тенджера заедно с вода, която напълно да го покрива. Слагат се лукът, карамфилът, черният пипер, дафиновият лист и солта. След това тенджерата се похлупва с капак. След което се слага на котлона и се оставя да заври. След като заври, котлонът се намаля на ниска степен и езикът се оставя да ври три часа. След това се изцежда, като подправките се изхвърлят, след което езикът се изважда върху чиста повърхност и се оставя да престои, докато изстине до степен, в която може да се работи с него;

- След това се взима много остър нож и се правят прорези на кожата на няколко места, за да може да се обели по-лесно. Ножът се плъзга във всеки процеп и се движи, така че кожата да се разхлаби достатъчно, за да можете да я премахнете;

- Обеленият и охладен език се оставя да престои 24 часа в хладилника;

- След това езикът се вади от хладилника и се оставя, докато стане на стайна температура. Когато барбекюто се загреее достатъчно, се добавят дървени парчета в горната част на въглена, след което се слага плоча отгоре, която е с краката нагоре. Алуминиева тава се пълни с лед и се поставя върху плочата, след това скарата, която е от неръждаема стомана, се поставя върху тавата с лед;

- Когато телешкият език е вече на стайна температура, се намазва с дижонска горчица от всички страни. Слага се термометър за месо в частта на езика, която е най-дебела, след което езикът се поставя на скарата. Капакът на барбекюто се затваря и се готви между 2 и 3 часа, след това се обръща. Когато ледът се топи, димът който се отделя, помага за опушването на езика;

2. Опушване на свински език

За да опушите свински език и да го направите ароматен и с повече вкус, първо, трябва да сготвите свинския език в солена вода. Преди да го махнете от котлона, го увийте във фолио плътно или хартия за печене и го изсушете напълно във фурната, като температурата трябва да е ниска. Това трябва да продължи около 40 минути. Когато месото е вече изсъхнало, се нарязва на ленти или дълги парчета, колкото по-тънко е нарязано месото, толкова по-бързо ще се сготви. След това се увива плътно в алуминиево фолио или пергаментова хартия, която е намазана с олио, преди отново да бъдат сложени на котлона. По този начин, докато фолиото или хартията се нагрява, димът ще опуши месото отвътре. След това се премества в тенджера и се оставя да се готви между 3 и 5 часа или докато можете да вкарате вилица лесно през него. След това се охлажда за 1 час и се натрива със сол и черен пипер. За още по-плътен опушен вкус на езика на следващия ден можете да го сложите и в специална машина за опушване.

С така опушения език може да приготвите:

- език на фурна;

- език в масло;

- паниран език.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати