Ако искате да опушите свински или телешки език, но не знаете как, то този съвет е за вас. Нека първо започнем с телешкият език.
1. Опушване на телешки език
Това е лесна рецепта за опушване на телешки език стъпка по стъпка:
Необходимите съставки:
- телешки език;
- вода;
- лук - 1 бр, нарязан на четири;
- карамфил - между 6 и 8 гвоздейчета;
- черен пипер - от 6 до 8 зърна;
- дафинов лист - 3 бр;
- кашерна сол - 1 с.л.
- парчета пекан или дъб за барбекю;
Подготовка за опушване:
- Първото, което трябва да се направи, е да измиете телешкия език много добре. Слага се в добре изчистена мивка и се измива под течаща студена вода и се изтърква с четка много добре, докато по езика не остане никаква мръсотия или кръв. След това се оставя да се накисне в студена вода за 2 часа, като от време на време се проверява, за да може водата да бъде сменена, ако има следи от мръсотия.
- След като телешкият език е изчистен, се поставя в голяма тенджера заедно с вода, която напълно да го покрива. Слагат се лукът, карамфилът, черният пипер, дафиновият лист и солта. След това тенджерата се похлупва с капак. След което се слага на котлона и се оставя да заври. След като заври, котлонът се намаля на ниска степен и езикът се оставя да ври три часа. След това се изцежда, като подправките се изхвърлят, след което езикът се изважда върху чиста повърхност и се оставя да престои, докато изстине до степен, в която може да се работи с него;
- След това се взима много остър нож и се правят прорези на кожата на няколко места, за да може да се обели по-лесно. Ножът се плъзга във всеки процеп и се движи, така че кожата да се разхлаби достатъчно, за да можете да я премахнете;
- Обеленият и охладен език се оставя да престои 24 часа в хладилника;
- След това езикът се вади от хладилника и се оставя, докато стане на стайна температура. Когато барбекюто се загреее достатъчно, се добавят дървени парчета в горната част на въглена, след което се слага плоча отгоре, която е с краката нагоре. Алуминиева тава се пълни с лед и се поставя върху плочата, след това скарата, която е от неръждаема стомана, се поставя върху тавата с лед;
- Когато телешкият език е вече на стайна температура, се намазва с дижонска горчица от всички страни. Слага се термометър за месо в частта на езика, която е най-дебела, след което езикът се поставя на скарата. Капакът на барбекюто се затваря и се готви между 2 и 3 часа, след това се обръща. Когато ледът се топи, димът който се отделя, помага за опушването на езика;
2. Опушване на свински език
За да опушите свински език и да го направите ароматен и с повече вкус, първо, трябва да сготвите свинския език в солена вода. Преди да го махнете от котлона, го увийте във фолио плътно или хартия за печене и го изсушете напълно във фурната, като температурата трябва да е ниска. Това трябва да продължи около 40 минути. Когато месото е вече изсъхнало, се нарязва на ленти или дълги парчета, колкото по-тънко е нарязано месото, толкова по-бързо ще се сготви. След това се увива плътно в алуминиево фолио или пергаментова хартия, която е намазана с олио, преди отново да бъдат сложени на котлона. По този начин, докато фолиото или хартията се нагрява, димът ще опуши месото отвътре. След това се премества в тенджера и се оставя да се готви между 3 и 5 часа или докато можете да вкарате вилица лесно през него. След това се охлажда за 1 час и се натрива със сол и черен пипер. За още по-плътен опушен вкус на езика на следващия ден можете да го сложите и в специална машина за опушване.
С така опушения език може да приготвите:
- език в масло;
- паниран език.
Коментари