Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да опушим свинска плешка

Как да опушим свинска плешка

Как да опушим свинска плешка

По магазините се продават много опушени продукти и сигурно се питате защо ще ви учим как да си опушите свинска плешка в домашни условия. Отговорът е много прост - от домашното по-хубаво няма.

Всички опушени продукти, които се продават в магазините - било то пушено пилешко, пушена риба, пушени меса, сланини и др. са пълни с оцветители и консерванти с неясен произход.

За да си опушите месо в домашни условия, трябва да имате специални пушилни, където да го направите. Никак не е сложни да се направи и малко по-надолу ще разберете как.

Една от най-често използваните рецепти за опушено месо е тази, в която месото е било предварително накиснато в саламура. Ето и как да си я направите:

- Ще ви трябва свинска плешка, количеството на която е по ваш избор;

- Ще ви е нужна вода;

- Ще ви трябва специален уред за опушване на месо;

- Ще ви трябват и 3-4 дървени стърготини.

Как се приготвя опушена свинска плешка

Опушване на свинско

Свинската плешка се нарязва на парчета, които да са с еднаква големина. Режат се по дължината на мускулните влакна, а не напречно. Всяко едно парче месо трябва да има продълговата форма с дължина между 20 и 30 см. Трябва обаче да се внимава с дължината на месото, за да не може месото да опира на дъното на пушилнята, когато го сложите да се опушва.

Ако искате да осолите месото, си направете солена саламура или просто го овкусете със сол. Саламурата се прави лесно - трябват ви просто вода и сол. Можете да разберете, че вашият разтвор е готов, когато в него сложите сурово яйце с черупката и то се връща на повърхността.

Когато саламурата е готова, месото се накисва за 24 часа в хладилника. След това се изкисва за 1 час в една чаша чиста вода. След това се вади от водата, оставя се да изсъхне напълно и е готово за опушване.

Ако ще солите плешката само със сол, то си пригответе 1 пакет сол и подходящ съд, в който парчетата свинска плешка се подреждат плътно и след това върху тях се слага сол. Така се процедира, докато месото и солта свършат.

В този начин на осоляване, месото също трябва да престои 24 часа в хладилника. След това се измива под течаща студена вода и го накисвате в чиста вода за половин час. После се оставя да изсъхне и е готово за опушване.

Трябва да се знае, че и при двата начина на осоляване на месото, то променя цвета си, но това не е проблем.

Как става самото опушване на свинската плешка

Трябва да прочетете упътването на вашият уред за опушване и след около 4 часа ще имате готово опушено месо. Температурата в уреда при процеса на опушване трябва да е между 100 и 120 °C през цялото време. След като апетитното свинско е готово вече, можете да го потопите за около тридесет секунди във вряла вода.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest