Ястията със запръжка стават много по-вкусни, затова винаги е добра идея да запържите боба, въпреки че все по-често се коментира, че пърженото е вредно за здравето.
Може да направите запръжката смесена /с брашно и зеленчуци/, но може и брашнена, като в загрято олио слагате ситно нарязан лук, след това добавяте нарязани домати и се бърка, докато поизврат доматите.
Добавят се няколко супени лъжици брашно и червен пипер. Запръжката се прибавя към сварения боб. Овкусява се с чубрица, джоджен, сол. Вари се, докато се сгъсти.
Пържен боб за трапезата за Бъдни вечер при липса на сухи червени чушки и нежелание да се пълнят, може да се направи, като в загрят с олио съд се препържва малко брашно и червен пипер и се сипва с черпак от гъстото на боба, като се разбърква.
Тази запръжка става бързо и е много вкусна, а може да се прави по всяко време на годината, не само по празниците.
Към запържения боб може да се прибави печена наденица - идеалната вечеря след прибиране от работа, която става много бързо и за кратко време.
Коментари