Оризът е основна храна за над половината от световното население.
В българската кухня оризът има широко приложение. От ястие с месо, постни гозби, до различни десерти с ориз.
Независимо какво ястие ще приготвяте, първата стъпка е оризът да бъде добре почистен и измит.
Изсипете ориза в подходящ съд и го огледайте за боклучета и тъмни оризови зрънца. Ако има такива, ги извадете.
Трябва да минете ориза под течаща вода, като го разбърквате леко с помощта на една ръка. По правило оризът се измива с 3 до 5 води, докато течността не е мътна и се избистри.
По този начин измиваме нишестето, което е полепнало по зърната. Това е и тайната оризът да не се слепва в ястията, а да се получи пухкав бял ориз със зърна, които са отделени едно от друго.
Ако имате време, преди да започнете да готвите, може да накиснете за час-два ориза в студена вода.
Тук е важно да се отбележи, че има и изключение, и то е в приготвянето на ризото. При него именно нишестето е една от тайните за сполучливото му приготвяне. За да нямате провал в приготвянето на ризото, измийте ориза само един път.
Ето и един съвет от потребител: "Почистеният ориз се измива в решетест гевгир под течаща вода, като постоянно се разтрива, докато водата, която изтича, стане бистра. След това енергично се изтръсква от водата - поне 10 пъти! ВЕДНАГА се поставя в олиото, за да се запържи , докато зърната се отлепят и разлеят в олиото . А за ризото, пригответе си ориза в уред за готвене на пара."
Ако обичате ориз, препоръчваме да опитате от нашите рецепти за тиквички с ориз и гъби с ориз.
Разберете също как да не слепва оризът при готвене.
Коментари