Хлябът е много важна част от трапезата на българина. За съжаление, вече не можем да се насладим на вълшебните вкус и аромат на хляб от детството ни, а на пазара има най-различни видове хляб. Но кое брашно е най-полезно и на кое да се спрем?
Най-добрият избор е пълнозърнестото брашно, от което е произведен хляб без подобрители и оцветители. Истинското пълнозърнесто брашно трябва да е получено чрез смилане на цялото зрънце, защото така са запазени всички съставки. Ръженото брашно също е много полезно, защото ръжта има свойството да пречиства и възстановява артериите, има и много благоприятен ефект върху червата, стомаха и черния дроб.
Брашното от белено просо е много богат източник на минерали и витамини. Не съдържа глутен, което го прави отлично за безглутенови диети, както и за добавки към други видове брашно. Царевичното брашно също не съдържа глутен. Богато е на желязо, каротеноиди, цинк и фибри.
Следващото безглутеново брашно е брашното от ориз, в чиито състав влизат големи количества фолиева киселина, калций, белтъци и цинк. Много подходящо е за хора, които спазват диети. Към списъка на безглутеновите брашна спада и кестеновото брашно, което спокойно може да се използва като алтернатива на пшеничното брашно за приготвяне на зеленчукови ястия, сосове и супи.
Белите брашна не са от най-полезните, защото са много по-бедни на витамини и минерали, в сравнение с пълнозърнестите и тъмните видове брашно.
Коментари