Как се замразява лапад?

Как се замразява лапад?

Лападът е изключително полезен листен зеленчук, който има благоприятно въздействие върху организма при лечение на анемия, лениви черва, псориазис, диабет.

Пролетта е сезонът на лапада, а ако искате да си хапвате от него през останалото време на годината, то задължително си замразете няколко пакета лапад във фризера.

Ето как се замразим лапад, за да бъде след това вкусен и полезен, все едно преди малко сме го набрали от градината.

1. Лападът се измива добре и жилите на листата се отстраняват;

2. Лападът се накъсва или нарязва на едро;

3. Трябва да бланширате лапада, за да запазите цвета, вкуса и витамините му. В случай че замразите суров лапад, рискувате след изваждане от фризера той да загуби свежия си вид и полезните си свойства;

Бланширането става, като потопите нарязания лапад във вряща вода за минута-две. В никакъв случай не слагайте капак, защото той пречи на отделянето на киселините. След това извадете лапада и го потопете в купа със студена вода и лед.

Оставете да се отцеди и изстине, след което приберете в стъклена кутия или буркан.

В случай че нямате достатъчно място във фризера, може да използвате вакумни пликчета, за да не се окислява храната от кислорода.

Замразеният лапад може да се съхранява до 8 месеца във фризера.

След като вече сте си съхранили лапад за зимата, можете да си приготвите разкошни рецепти с лапад - вкусни супи с лапад, баница с лапад, салата с лапад и други.

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати