Запръжката е традиционен метод в родната кухня за овкусяване на ястията. Добре направената запръжка дава на ястието специфичен богат вкус и аромат, който ви кара веднага да си сипете и излапате цяла купа боб с наденица.
У нас обикновено се приготвят два вида запръжки, които се слагат на различни ястия. Запръжката с лук, червен пипер, брашно и олио е подходяща, когато приготвяте леща яхния или боб.
Много домакини приготвят и по-мека запръжка, т.нар задушена запръжка, за която са ви нужни лук, моркови, домати (доматено пюре) и подправки, както и олио.
Мазнината се загрява и в нея се слага ситно нарязания лук. Той се запържва на умерено силен огън 2-3 минути, докато омекне, след което се добавят морковите, нарязани на ситно.
Добре е винаги да запържвате морковите при готвене, защото в процеса на готвене каротините в морковите се превръщат в по-активни форми и образуват нови антиоксиданти.
Когато и морковите омекнат, може да добавите останалите съставки на запръжката – доматено пюре, целина и зелени подправки. Оставете да се задушава на тих огън до пълното омекване на зеленчуците и прибавете към ястието, за да обогатите вкуса му.
Коментари