Неведнъж сме казвали, че приготвянето на хубав ориз е едно от най-големите предизвикателства в кулинарията. Има твърде много видове ориз, както и твърде много технологии за приготвянето му.
Овладяването на всички тънкости при приготвянето на ориз на пара, ориз на фурна или постен ориз изисква време, търпение и усет към кулинарията.
У нас е прието суровият ориз да се запържва преди каквато и да е било друга кулинарна обработка. Традиционно домакините запържват зърната ориз до стъклено в различно количество мазнина и едва след това добавят водата или бульона. Това се прави, за да не се слепва ориза в по-късен етап от готвенето.
Всъщност въобще не е задължително да запържвате суровия ориз. Достатъчно е да го измиете много добре, така че да свалите от него цялото нишесте, което играе ролята на лепило.
След това изсипете предвиденото за готвене количество ориз във вряла подсолена вода в съотношение 1:2.5 - 1:3. Кипнете и оставете да къкри под похлупак на съвсем тих огън. След 15 минути изключете котлона, но не отмествайте съда, нито вдигайте похлупака. Оризът ви ще бъде напълно готов след още 20-ина минути, когато е поел цялата течност.
Приготвеният по този начин ориз съвсем лесно може да се превърне в постен ориз с лук, ориз с гъби и стафиди или пържен ориз по китайски.
Коментари