Много са изискванията, които трябва да придобие една домакиня, за да се нарече перфектна.
Едно от основните неща обаче е, да може да реже продуктите на тънки жулиени.
Това може и да ви звучи елементарно, но в това умение се крият и много други. Сега ще обсъдим точно това.
Как се реже на тънки жулиени?
Първо, трябва да се научим да държим ножа правилно.
Стиснете дръжката на ножа възможно най-близо до острието с палеца и наведете показалец, останалите три пръста хванете дръжката на ножа. Не стискайте ножа много силно, в противен случай бързо ще се изморите, но не го дръжте твърде отпуснато.
Палецът на втората ръка е поставен назад - сякаш покрива зеленчук или плод и го бута на нож. Останалите пръсти трябва да бъдат огънати навътре: вторите фаланги на индекса и средата са почти перпендикулярни, малкият пръст по никакъв начин не изпъква.
Острието на ножа се притиска към завоите на пръстите и леко се плъзга при рязането на жулиени.
Най-лесният начин за рязане е, когато острието се движи от горе надолу. И има няколко начина за това.
Дръжте ножа под остър ъгъл, върхът на острието трябва да се опира на дъската за рязане, режете зеленчука с централната част на острието.
Започнете да движите ножа надолу и напред, като режете краставицата до края. Когато острието е напълно на дъската, повдигнете го и върнете ножа в първоначалното си положение.
Коментари