Кафето е сред най-предпочитаните напитки в света. Приготвянето на чаша ароматно кафе е превърнато почти в изкуство от майсторите - баристи.
Какви са вкусовите качества на кафето обаче зависи от това дали ще изберем Арабика или Робуста.
В света се произвеждат три вида кафе:
- арабика;
- робуста;
- либерика.
Въпреки че са от едно семейство, тези три вида кафе имат различни ботанически особености и изискват различни климатични условия за отглеждане.
С най-богат вкус и аромат, и с най-високо качество се отличава Арабиката. Има ниско съдържание на кофеин, което прави този вид кафе подходящ за честа употреба.
Вкусът му е леко кисел, може да се открият плодови, цветни и дори шоколадови нотки. Приготвена в еспресо машина Арабиката образува плътна пяна.
Повечето гурме кафета на пазара са със 100% съдържание на Арабика. Робустата има почти два пъти повече кофеин в сравнение с Арабиката.
На това се дължи и горчивият й вкус, който понякога бива определен като вкус на изгоряло кафе или дори на аналгин.
Някои видове Робуста намират широко приложение в приготвянето на еспресо смеси основно за италиански стил кафе.
Най-добри за богатия вкус на кафето са комбинациите с преобладаващо съдържание на Арабика, около 80-90% и по-малко, между 10-20% Робуста.
Робустата осигурява плътността, а Арабиката дава богатия вкус и смесица от аромати на кафето. Третият сорт кафе Либерика е с изключително ниско качество и почти не намира приложение.
Коментари