Кърменето е един от най-важните периоди в живота на майката и на нейното бебе. Тогава кърмачката трябва да е особено внимателна и критична към всичко, което консумира, защото тя предава хранителни вещества на бебето си чрез кърмата.
Ето защо кърмачките трябва да се придържат към здравословен хранителен режим, в който свежите сезонни плодове и зеленчуци ( с някои ограничения) трябва да бъдат задължителна част от дневното меню.
Дали кърмачките може и трябва да консумират туршии, докато кърмят, е спорен въпрос, който от години битува в публичното пространство.
От една страна в туршиите има цял куп естествени пробиотици, които подпомагат храносмилателните процеси при кърмачките, а оттам и при бебетата. Доказано е, че пробиотиците, приемани по време на бременността и кърменето, намаляват риска от развитие на екземи. Те променят чревната флора и модулират генната експресия при бебето.
Ето защо някои специалисти препоръчват кърмачките за хапват поне по веднъж на ден порция сурова туршия или кисело зеле през студените зимни месеци.
Разбира се, те поставят условието, зелето да не е готвено, както и царската туршия, парените чушки или киселото зеле в бидон да не са третирани с натриев бензоат, аспирини и други химически субстанции, използвани да пресичане и стабилизиране на зимнината.
Коментари