За мнозина месото от диво прасе е деликатес, от който се приготвят вкусни луканки, суджуци и кървавица. За други обаче това е просто едно ужасно миризливо месо, което има нужда от доста киснене и допълнителна термична обработка, за да може поне да става за ядене.
Месото от диво прасе наистина мирише и то колкото по-стар е глиганът, толкова повече мирише. Това обаче в никакъв случай не е причина да се откажете от него, просто трябва да знаете как да го сготвите, така че да получите вкусно ястие.
Горещо ви препоръчваме да изкиснете месото поне 2-3 дни в студена вода, в прясно мляко, в оцет, във водка или в друго по избор, за да отстраните част от миризмата, след което може да пристъпите към варенето.
Месото се отцежда от маринатата, в която е киснало, след което се залива със студена вода. Постепенно се кипва, след което се вари дълго време на тих огън.
Характерно за месото от диво прасе е, че то съдържа мускули с едри участъци съединителна тъкан, което предполага дълго и продължително варене.
Коментари