Претцелът може да бъде както сладък, така и солен. За родина на претцела се счита Германия. Днес той е познат и се приготвя не само там.
Според най-старата легенда за претцелите, те са направени за първи път от италиански монах. Той ги е направил като награда, която да даде на децата, които са научили молитвите.
От там идва и странната им форма, която наподобява кръстосани ръце пред гърдите, като за молитва. През годините прицелът се е възприемал и за символ на неразрушимия брачен съюз.
Как се оформя претцел? В следващите редове вижте повече:
Претцелите са лесни за приготвяне и оформяне.
От готовото тесто за претцел се правят 9 или 10 равни топки тесто. Тези топки тесто трябва да са с големина колкото на орех.
След това от всяка топка тесто с ръце се прави фитил. Фитилът трябва да е по-изтънчен в двата края и по-дебел в средата. Когато фитилът е готов се завива на кръг и двата края се преплитат. По този начин двата края отиват в противоположната страна на кръга.
Претцелите са готови за печене.
Идеални са както за закуска, така и за вечеря.
Коментари