Мекиците са традиционна българска закуска, любима на малки и големи. Но понякога стават доста мазни.
За да не стават мекиците мазни, има няколко хитринки, част от които ще ви споделим сега.
- При замесването на тестото за мекиците сложите бакпулвера при брашното, а не в киселото мляко;
- При замесването на тестото също така може да капнете няколко капки ракия. Слага се около една капачка на 1 килограм брашно. Така мекиците няма да поемат много олио и няма да са мазни;
- Тестото за мекиците трябва да втаса на студено. Тестото е добре да замесите от предната вечер. Така хладилното тесто ще може да втаса спокойно на студено;
- Втасалото тесто поръсете с половин чаена лъжица бакпулвер. След това го омесете добре. По този начин тестото също няма да поема мазнината;
- Друга хитрина, за да не стават мекиците мазни, е да се пържат в силно силно сгорещено олио;
- Тиганът е хубаво да бъде дълбок. Така те отново не поемат поемат олио.
Следващия път, когато приготвяте мекици, пробвайте тези кулинарни хитринки и те няма да станат мазни.
Ако обичаш мекици, опитай рецептите ни за мекици със сирене, вкусни мекици с кисело мляко или тези пухкави мекици с мая.
Коментари