Ваниловият екстракт е най-често използваната съставка в много сладкарски рецепти.
На цвят ваниловият екстракт е тъмнокафяв.
За да си направим сами ванилов екстракт, трябва да имаме много търпение и качествен алкохол. Времето, което ще ви е необходимо за приготвянето му, си заслужава.
Как да си направим ванилов екстракт?
За направата му са ви необходими стъклен буркан, 3-5 шушулки ванилия и 250 мл водка или бял ром.
Първо, трябва да се срещат надлъжно шушулките ванилия. След което трябва да се изстърже вътрешността на шушулките ванилия. Вътрешността се нарича "хайвер".
В стъкленият буркан се слагат шушулките и хайверът. Всичко това се залива с алкохола, който сте си избрали. Алкохолът трябва да покрива напълно хайвера и шушулките.
След това бурканът се затваря добре, разклаща се и се прибира на тъмно място.
Така екстрактът в буркана седи около един месец. Може да седи и повече. Колкото повече седи, толкова ароматът му става по-наситен и силен.
Необходимо е от време на време да разклащате домашния ванилов екстракт.
Когато ви потрябва от екстракта, може да доливате с алкохол. По този начин ванилията ще продължи да пуска от екстракта си.
Важно е след всяко отваряне на буркан, за да вземете екстракт, после да го затваряте много добре. Това е важно, за не изветрява екстрактът и да не губи от интензитета си.
Коментари