Тиквичките са идеалният вариант за лятно - леко и вкусно ястие.
Обикновено се готвят много бързо, независимо каква термична обработка сме избрали, за минимално време, понеже са свеж и средно твърд зеленчук.
Ако сте решили да готвите тиквички чрез запържване, трябва да нарежете тиквичките на тесни шайби с дебелина около половин сантиметър, след това е необходимо да ги изплакнете във вода.
Преди да посегнете да ги метнете в тигана, трябва да сте си приготвили удобен съд за овалване, а в него сложете малко брашно, достатъчно количество да оваляте добре шайбите от двете страни. Възможно е да сложите и смлени подправки по ваш вкус в брашното.
Следващата стъпка е запържването на тиквичките. Можете да използвате както нормален тиган, така и грил тиган.
Внимавайте с котлона, защото ако мазнината е твърде гореща или котлонът твърде силен, топлината ще „грабне“ тиквичките и те няма да се изпържат добре отвътре.
Обръщайте ги периодично и проверявайте как се пържат от двете страни и дали е равномерно. Пържените тиквички са готови, когато придобият златисто кафяв цвят и от двете страни.
След като получите този ефект и от двете страни на шайбите, можете да ги извадите в съд, постелен с кухненска хартия, която да обере излишната мазнина от тиквичките, защото по време на този вид обработка тиквичките поемат излишно количество мазнина, която след спадане на температурата на ястието се отделя.