Кокосът е вкусен тропически плод, голям орех с три трапчинки. Във вътрешността на ореха има бяла твърда ядлива ядка (копра), и течност (кокосова вода), която се пие само при неузрели плодове, тъй като иначе причинява разстройство.
Копрата може да се изсуши и да се използва по най-различни начини. Един чудесен трик за всяко домакинство е приготвянето на домашни кокосови стърготини. За целта кокосът се измива, настъргва и разстила на суха домакинска кърпа.
Така кокосът се суши в подходяща температура или влажност. Но по-практичният вариант е да се изсуши във фурната на ниски градуси и вентилатор. Готов е, когато получи лек загар. Но трябва да се внимава да не се прегорят стърготините.
Това би унищожило вкуса им и би ги превърнало в неизползваеми. Най-добре биха си паснали към десерти и декорации за сладкиши. Същото по аналогичен начин може да се направи и с кокосови парченца.
След това може да ги съхранявате в проветрив шкаф на стайна температура или да ги сложите в подходящ съд в хладилника.
Трябва да се следи състоянието и трайността им. При съмнения в състоянието им не бива да се консумират.
Коментари