Защо се пресича крем карамелът?
gotvach.bg»Съвети»Защо се пресича крем карамелът?

Защо се пресича крем карамелът?

Защо се пресича крем карамелът?

Крем карамелът е един от най-известните и обичани десерти не само в България, но и в целия свят. Той пленява със своята елегантна простота и възможността да бъде комбиниран с различни други съставки освен основните - яйца, мляко и захар.

Произходът му датира още от Древен Рим, когато започват за пръв път да се консумират яйца и те да се смесват с други продукти. По онова време захарта не е била позната все още, а десертът се е приготвял с мед.

Интересното е, че отгоре се е поръсвал с черен пипер, което в днешно време звучи доста несъвместимо. Тогавашното име на комбинацията между мляко, яйца и мед, готвена на бавен огън, се наричала Тиропатина.

По-късно в Средновековието кремът с яйца и мляко се разпространява в множество държави. След като арабите донасят захарта, медът в десерта се заменя от нея. Дава му се име Фладо или до ден днешен познатото Флан.

Във всяка държава обаче крем карамелът си има различно наименование.

Най-големите майстори се считат французите, които карамелизират захарта и усъвършенстват десерта. Наричат го Creme Renversee au Caramel.

Въпреки наглед простата технология на приготвяне и малкото съставки, крем карамелът си има своите тънкости на приготвяне, за да стане гладък и нежен, а не пресечен и шуплест.

Защо понякога се пресича крем карамелът?

Чудите се как да избегнем нежеланите шупли в крем карамела? За да имаме идеален и плътен крем, ви предлагаме няколко лесни съвета.

На първо място, използвайте винаги хубави и пресни яйца. Разбивайте ги със захарта, докато се втечнят, а не прекалявайте, за да не стават на пухкава пяна, както процедираме, когато правим кекс например.

Спазвайте стриктно пропорциите на продуктите в изпитани рецепти и смесвайте бавно съставките, които трябва да са с еднаква температура.

Стандартните пропорции за крем карамел са на 1 л прясно мляко - 6 до 7 яйца и 200-250 г захар. Нужна е и около 100 г захар за изготвяне на карамел, който се налива на дъното на чашките.

Другият важен момент е формичките да се поставят на водна баня, като нивото на водата не трябва да надвишава половината от нивото на формите.

Ключовият момент, за да не се пресече крем карамелът и да се появят шупли, е температурата на печене. Ако е висока, това е причината да се провалим и получим пресечен крем карамел. Температурата на печене трябва да е ниска, не повече от 140 -50 градуса, а престоят във фурната е продължителен, докато кремчето стане плътно.

Внимание! Водата на водната баня никога не бива да завира!

За целта някои домакини използват трик, който е доста находчив - слагат периодично кубчета лед в течността.

След като кремчето се е втвърдило, но не прекалено, и образувало лека коричка, се оставя да изстине в изключената фурна, а после престоява в хладилник до следващия ден.

Сервира се, като се обърне в чиния и се окъпе в собствения си карамел.

Четейки кулинарните съвети, вече сте си отговорили на въпроса защо се пресича крем карамелът и че главната причина е в температурата на печене.

Знаете как оттук нататък да избегнете това и да приготвите десерта перфектен и гладък!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати