Как да готвим черна леща?

Как да готвим черна леща?

Черната леща е високо ценен бобов продукт заради своите полезни свойства и високи вкусови качества.

Зърната на черната леща, наричана още Белуга, запазват максимално формата си по време на топлинна обработка, имат мека люспа, аромат на черен пипер и много приятен ядков вкус.

Черната леща се комбинира успешно със зеленчуци на скара (чушки, патладжан, тиквички), кебапчета, котлети, парченца рибно филе, кюфтета, дори и с плодова салата.

Как правилно да готвим черна леща?

Експертите препоръчват черната леща да се накисва в студена вода преди употреба за поне 5 часа, ако не и за 12 часа.

Накисването на леща в продължение на няколко часа в студена вода унищожава ензимните инхибитори, задействайки процеса на покълване - всички хранителни вещества се активират и хранителната стойност на лещата се увеличава.

Варете черна леща за около 30 минути.

Преди това измиваме избраното количество черна леща няколко пъти, премахнете всички отломки и нискокачествени зърна.

За да предотвратите кипенето на лещата и превръщането им в „каша“, гответе задължително с отворен капак.

Също така е необходимо постоянно да се следи нивото на водата в тенджерата.

Ако забележите, че водата се е изпарила, добавете още малко течност.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати