Какво съдържа яйцето?

Какво съдържа яйцето?

Какво съдържа яйцето?

Яйцата са едни от най-ценните хранителни продукти. Дълго време специалистите съветваха хората, да не прекаляват с яденето им, защото прекомерната консумация на яйца може да доведе до повишаване на нивата на холестерол, а оттам и до сърдечни проблеми.

Това твърдение бе отречено, след като стана ясно, че хранителен режим, при който яйцата са напълно изключени от дневното меню, е опасен за здравето.

Какво съдържат яйцата, че ги прави толкова специални. Те съдържан най-съвършените белтъчни съставки, в сравнение с другите хранителни продукти. В яйцата има и летицин, който подпомага асимилирането на мазнините.

Белтъкът на яйцата съдържа незаменими аминокиселини, които се намират в оптимално равновесие. Биологичната стойност на яйчения жълтък е толкова висока, че той е приет за еталон и с него се сравняват протеините от друг произход.

Едно яйце с големина около 80 г съдържа съдържа около 65 г вода, като 85-90 процента от белтъка на яйцето и 50 процента от яйчения жълтък, са вода. Освен това в яйцето се съдържат 6 г мазнини, 274 мг холестерол в жълтък, 1 г въглехидрати, 28 мг калций, 90 мг фосфор.

В него ще откриете още 1 грам желязо, 65 мг калий, 69 мг натрий, 55 мг цинк, 260 IU витамин А, 0.04 мг тиамин, рибофлавин 0.15 мг, следи от ниацин, 0 мг аскорбинова киселина и 24 мг фолиева киселина.

Рейтинг

4
Общо 2 гласували
5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати