Сиренето рикота е ключова съставка в много италиански ястия.
Ако сте любител на подобна кухня, можете да приготвите рикота сами у дома. Необходими са само няколко съставки и прясно италианско сирене е на вашата маса!
И така, за домашна рикота необходимите продукти са:
пълномаслено мляко - 2.25 л
лимонов сок - 80 м
лъжичка сол - 1 ч.л
Приготвянето на домашна рикота много напомня рецептата за извара, която имаме в традиционната българска кухня. Изсипете млякото в тенджера и поставете на умерен огън. Щом течността започне да се покачва и да вдига пара, изключете.
Изсипете лимонов сок и солта в млякото и разбъркайте добре.
Оставете получената смес настрани за 10 минути. През това време ще забележите ясно разделяне между бялата извара и сламеножълтата суроватка.
След това покриваме гевгира с марля и внимателно изсипваме сместа от тенджерата.
Времето за отцеждане на суроватката е от 10 минути до един час. В това зависи от вашите предпочитания: след 10 минути получавате по-влажна рикота, след час продуктът ще стане по-сух.
Прясна рикота може да се използва веднага или да се консумира при необходимост, като се държи в хладилник за не повече от седмица.
Коментари