Лактозата представлява млечна захар, която се съдържа в млякото и повечето от млечните продукти. Най-много лактоза има в прясното мляко, след това в киселото мляко, изварата, сиренето и маслото.
Лактозата е трудносмилаема за някои хора. Усвояването ѝ се извършва в тънките черва, но в тях трябва да има достатъчно лактаза – храносмилателен ензим, който разгражда лактозата на глюкоза и галактоза. И точно тук идва проблемът, който много хора имат с млякото – не могат да усвоят добре лактозата и се наблюдава лактозна непоносимост.
Все повече имат недостиг на лактаза в организма си. При консумация на мляко и млечни продукти те се оплакват от характерни симптоми – колики, подуване на стомаха и разстройство. Смята се, че около 75% от хората по света проявяват подобни симптоми, които са напълно различни от алергията към краве мляко. Затова все повече специалисти осъждат прекалено голямата консумация на млечни продукти.
Тук идва проблемът – в млечните продукти се съдържат калций и полезни вещества, без които организмът не може, но в тях има и лактоза, която може да предизвика стомашни проблеми.
Затова, ако възникнат проблеми с млечните продукти, трябва а се потъси лекар, който да определи степента на лактозна нетолерантност. Това е така, защото някои има проблеми само с прясното мляко, но не и с другите млечни продукти. В някои случаи се предписват добавки с лактаза, които да помагат за усвояването на лактозата.
Вижте също с какво можете да замените прясното мляко в рецептите или опитайте тези рецепти при лактозна непоносимост.
Коментари