Лактозната непоносимост е може би най-честият пример за непоносимост към храни. За предотвратяване на симптомите се изисква напълно изключване на млякото и млечните продукти от менюто на пациента.
Често, дори човек да смята, че е спрял приема на лактоза, признаците за наличие на заболяването на стихват. Това е поради факта, че лактозата се съдържа (понякога в доста големи количества) в колбаси, хляб, пици, сладкарските изделия, млечни продукти, готовите сосове, сладолед, продуктите в заведенията за бързо хранене, крокетите, пудингите, супите, подсладители, торти, месните изделия, хранителните добавки (за бодибилдинг или диети), бульони, кексове и много други хранителни продукти.
Хората, страдащи от лактозна непоносимост, неминуемо променят хранителния си режим. Поради това е добре да прилагат рецепти, изключващи напълно провокиращите заболяването фактори. Ето някои рецепти при лактозна непоносимост, които ще ви помогнат при избора на меню за хранене:
Добре е в рецептите да се включват храни, спомагащи да се превъзмогне лактозната непоносимост.
Равиоли на фурна с броколи и сьомга
За 10 броя
Необходими продукти: 250 г брашно, 1 ч.л. захар, 1 яйце, 30 г маргарин, 1 ч.л. йодирана сол, 1/2 кубче мая
За плънката: Малка глава лук, 1 с.л. царевично олио, 3 яйца, 200 г броколи, 50 г пушена сьомга, йодирана сол, жълтък за намазване, сусам за поръсване, хартия за печене.
Начин на приготвяне: Брашното, захарта, 100 мл топла вода, 1 яйце, маргарина и йодираната сол се смесват в купа. Добавя се раздробената на ситно мая и се разбърква. Тестото се оставя на топло да втаса за около 60 минути.
Лукът се бели и реже на малки кубчета. Царевичното олио се сотира и му се добавя разбитото яйце. Сместа се остава да престой. Броколите се почистват и се режат на малки парченца.
Попарват се във вряща подсолена вода за около 3 минути. Оставят се да се отцедят добре. Пушената сьомга се реже на малки парченца. Смесва се с парченцата броколи и се разбърква с яйчената маса. Подправя се със сол и черен пипер.
Полученото тесто се размесва добре и се разточва. Нарязва се на 10 квадратни парчета, след което се разпределя плънката. Равиолите се оформят като пликчета. Краищата им се затискат добре. Подреждат се върху хартия за печене, предварително намазана с четка с яйчен жълтък. Поръсват се със сусам.
Равиолите се пекат в предварително загрята фурна на 200-225 °C за около 20-25 минути. Сервират се топли.
Дори при липсата на млечните продукти не трябва да изключвате от менюто си сладките изкушения.
Бананово–шоколадова торта
За 20 парчета
Необходими продукти: 100 г тъмен шоколад, 300 грама зрели банани, 125 г маргарин, 150 грама захар, 1/2 ч. л. ванилия, 2 яйца, 200 г брашно, 50 г царевично нишесте, 2 ч.л. бакпулвер
За заливката: 150 г пудра захар, 2-3 с.л. сок от банани
Начин на приготвяне: Бананите се белят и нарязват на малки кубчета и се намачкват с вилица. Шоколадът се настъргва с ренде. Маргаринът, захарта, ванилията, яйцата, нишестето, брашното и бакпулверът се смесват в купа и се разбъркват добре. Добавят се бананите и настъргания шоколад.
Сместа се изсипва в намазана с масло тиган форма (30 см). Пече се за около 50 мин в предварително загрята фурна на 175-200 °C. След като е готова, диетичната торта се изважда, вади се от формата за печене и се оставя да се охлади.
За глазурата пудрата захар се разбърква със сока от банан. Получената смес се нанася равномерно върху получения блат.
Вижте още от нашите диетични рецепти.
Коментари