Схващанията, че вино розе се прави чрез избелване на червеното вино или чрез смесването на червено и бяло вино са напълно погрешни. Розето се прави обикновено от червени сортове грозде, но като се използва технологията за производство на бяло вино.
Тайната на производството на розе се състои в това, че след смилането на червеното гроздето отделеният сок се оставя съвсем малко с ципите и люспите, в които всъщност се съдържат багрилата и танините. След това се отцежда и се оставя да ферментира.
У нас особено подходящо да производство на розе са сортовете широка мелнишка лоза, както и мавруд, но технологията позволява тези нежни и ароматни вина да се правят от почти всички сортове.
В зависимост от сорта, от който е произведено розето, както и от времето на престоя заедно с мъста, има бледи, бледо розови, наситено розови и доста тъмни розета. Вкусът им също е доста разнообразен - той варира от леко кисели, до плодови, с богат и наситен вкус.
Коментари