Черният чай е малко познат в България. За негова родина се смята Китай.
Този вид чай се отглежда в Хималайските планини, на много голяма надморска височина. В този район се произвежда най-много черен чай в света.
Той е много полезен. Това се дължи на съставките му, а те са: полифеноли, теофилин, флуор, много микроелементи, катехини и етерични масла.
В черният чай има много витамин С и Е, както и кофеин. Черният чай се смята за заместител на кафето, защото кофеинът в него не води до пристрастяване, за разлика от този в кафето.
В една чаша черен чай се съдържат 45 мг кофеин. Поради тази причина той е смятан за напитка, която дава тонус.
Китайците вярват, че черният чай предпазва от рак и много други болести. Освен това ароматите му действат успокоително на организма ни.
Този вид чай помага за редуцирането на килограмите и помага при затлъстяване. Съдържащите се в него вещества помагат за намаляване на вредния холестерол и свеждат до минимум приемането на мазнини от нашия организъм.
За да е ефикасен обаче, трябва да се пие без захар, мляко, сметана и т.н.
А ето и какво се съдържа в 100 грама черен чай:
калории- 1 ккал;
мазнини- 0 г;
холестерол- 0 мг;
натрий- 3 мг;
калий- 37 мг;
въглехидрати- 0.3 г;
кофеин - 20 мг;витамин В12;
магнезий - 3 мг.
Черният чай помага за по-доброто храносмилане, помага за добра устна хигиена, защото полифенолите, които се съдържат в него, "убиват" почти всички бактерии в устната кухина.
Черният чай помага също и при диабет. Помага и за свеждането до минимум на хормоните на стреса в организма.
Вижте също и за какво се пият черен или зелен чай.
Коментари