Каква трябва да е температурата при пържене?

Каква трябва да е температурата при пържене?

Всички обичаме пържена храна, но и всички знам, че тя е изключително вредна. Пърженето е най-вредният за човешкия организъм начин за приготвяне на храна. В света има хиляди заведения за бързо хранене, където можете да хапнете на корем. Сега обаче ще ви обясним как може да направите, така че пърженето да запазва полезните вещества в храната и да не е толкова вредно.

Първото и най-важно правило е да изберете мазнина, която да издържа на висока температура. Това значи, че трябва да търсите мазнина, която издържа и дори когато достигне максималната си температура - точна на горене на мазнините.

Ако не може да издържи на висока температура, мазнината започва да пуши и да отделя вредни за нас вещества. Всички вкъщи най-често готвим със слънчогледово олио. То е най-безопасната мазнина за готвене, защото не придава никакъв вкус на приготвените в нея храни и има висока точка на горене.

Зехтинът и фъстъченото масло могат да издържат температура и над 200 градуса, но те придават привкус в храната и не са много препоръчителни, освен ако това не е целта.

Добър съвет е да използвате свинска мас, когато готвите, защото тя не прониква в пържения продукт толкова много - т.е. храните не стават толкова мазни.

Второто правило е да използвате много мазнина, когато пържите, за да стане пърженият продукт хрупкав. Ако не сложите достатъчно мазнина по време на пърженето, храната ще омекне и всичко, което пържите, ще се слепи или загори.

Когато проверявате температурата на мазнината, в която ще пържите, вие предотвратявате отделянето от нея на вредни вещества. Също така храната, която пържите, става хрупкава и не се напоява с много мазнина. Ако не пържите продукта с подходящата за него температура, рискувате да развалите не само вкуса, но и да не се запазят полезните вещества в него.

Най-добре проверявайте температурата с термометър, който е специално предназначен за кухня.

И още един съвет- не пържете студена храна. Когато ще пържите нещо, първо го оставете на стайна температура. Също така по тях не трябва да има никаква влага.

А ако изцяло искате да избегнете пърженето, вижте тези рецепти на пара. Сред рецептите ни за пържени картофи има и такава, която е в еър фрайър. Информирайте се и защо зехтинът е най-полезната мазнина.

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати