През последните години на пазара се появи по масово плод с екзотичен вид и непознатото за мнозина име личи.
Плодовете личи растат на гроздове на дърво с височина 10-30 метра. Растението вирее в Югоизточна Азия, южните щати на САЩ и Африканския континент. Най-вкусните и сочни сортове от екзотичния плод се отглеждат в Китай и Тайланд.
С необичайния си за нашите географски ширини и нестандартен облик личи може да предизвика въпроси по повод своята консумация. Как се мие личи? Яде ли се цялелият плод? Бели ли се личи? Отстранява ли се нещо? Какво представлява личи? За какво може да се използва?
Тъй като плодът вирее далеч и пътува дълго, за да стигне до родния пазар и да бъде годен за продажба, е възможно да е третиран с препарат или нещо друго, за да увеличат неговата трайност и качество.
Затова първоначално личи трябва да се измие добре под течаща вода. А ако желаете, може да го оставите да кисне във вода.
След това може да обелите личи с ръце, ако е узрял много добре, трябва да се разпука между двете половинки на косматата му обелка.
Ако има нужда, може да използвате и нож да разрежете личи. Бихте могли да премахнете и костилката, ако ще ползвате личи за салата или украса или за рецепти като сладолед от личи.
Виж още как личи се бори с апетита.
Коментари