Как да изсушим лайка
Kako da osušite kamilicu?
gotvach.bg»Съвети»Как да изсушим лайка

Как да изсушим лайка

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
77313k
Как да изсушим лайка

Помня как като дете събирах красивите цветчета на лайката, а след това моята баба ги сушеше и винаги имахме чудесен ароматен чай. Не минаваше и сутрин, без да присъства на трапезата за закуска чаят от лайка.

По-късно разбрах, че сушените цветчета от тази слънчева билка намират приложение и в множество други области като природната медицина, козметиката, кулинарията.

Лайката е полезна и има приятен сладникав аромат. Тя действа противовъзпалително, успокояващо и релаксиращо, както когато се прилага външно на кремове, компреси и помади, така и на отвари и чайове.

Ако сте си набрали прясна лайка, можете да си я изсушите по три начина:

1-ви начин:

На открито или в проветриво помещение. Откъснатите цветчета се преглеждат добре и се отстраняват наранените или нахапани от насекоми. Разтърсват се леко в съда или кърпата, в която се намират и се издухва внимателно, за да се отвеят нежелани частици или прах.

Лайката трябва да е набрана от екологично чисто място, на което не е пръскано с пестициди и химия и не се намира покрай път, така ще сте сигурни, че не е замърсена. Брането на тази билка става в началото на лятото, когато цъфне и се прави по обед, за да може слънцето да изсуши вагата от растението.

Разстилат се на тънък пласт цветчетата върху фин плат, марля или хартия. Поставят се на място, което няма досег до пряка слънчева светлина, няма влага и е проветриво. Така лайката се суши около две седмици. Когато втриете с пръсти и е ронлива, означава, че е изсъхнала достатъчно и е готова да бъде съхранена.

Изсушената лайка се прибира в добре затворени, идеално сухи стъклени бурканчета и така е годна за употреба до 1 година. По принцип и след това сушената лайка може да се употреби, но е прието, че след година част от есенциите и аромата на сушените билки се губи или намаля драстично.

2-ри начин:

Чрез специален уред сушилник. Това е лесен, икономичен и доста по- хигиеничен и бърз метод за сушене на лайка.

Цветчетата се подреждат върху пласт хартия за печене, ако сушилникът е с решетки. Наглася се на 41 градуса, а времето за сушене зависи от големината на цветчетата. Лайката се наглежда на всеки 30 минути и се установява дали е добре дехидратирана отново с метода на втриването.

3-ти начин:

Във Фурната

Лайката се разстила върху хартия за печене на разстояние, както и при другите методи. Уредът се включва на 40-50°C и вратичката се оставя открехната, за да излиза изпарената вода.

Проверява се през 30 минути, докато установите, че е добре изсъхнала и се рони при втриване с пръсти.

Съхранявате в сухи и добре затворени бурканчета и винаги имате под ръка тази чудна, дъхава билка, за да я използвате, за каквото ви е нужно.

Успех!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 2
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати