Както за всички останали продукти, така и за месото има определени правила за съхранение, които трябва да се спазват, за да имате прясно и свежо месо по-дълго време.
Първото нещо, което трябва да направите, преди да сложите месо в хладилника, е да проверите дали той работи правилно. Сега ще споделим с вас съвети как можете да съхранявате различните видове месо:
1. Първото месо, на което ще обърнем внимание е червеното, а то може да бъде говеждо, свинско, агнешко и други. Този вид месо може да издържи в хладилника 3-4 дни. Ако пък го съхранявате във фризера, този вид месо може да издържи от 4 до 12 месеца. Не трябва да забравяте, че дори да е стояло в хладилника, когато го извадите, трябва да проверите неговото състояние. Ако месото е станало кафяво и вече не изглежда толкова прясно, това значи, че трябва незабавно да го изхвърлите. Ако сварите червеното месо, може да го оставите в хладилника за 3-4 дни, ако пък го оставите във фризера, може да издържи от 2 до 6 месеца.
2. Следващото месо, на което ще обърнем внимание, е птичето месо. Домашното птиче месо може да се съхранява в хладилник само 1-2 дни. Но ако решите да го сложите във фризера, може да го съхранявате до 9 месеца. Ако решите да съхранявате сварено птиче месо, правилата са същите като при червените меса.
3. Морски дарове - рибата и морските дарове, могат да издържат един-два дни в хладилник. Ако искате да ги запазите за по-дълго време, трябва да ги съхранявате във фризер. Замразената морска храна може да издържи до 6 месеца. Рибата, която съдържа по-малко мазнини, може да издържи във фризер шест месеца. А риба, в която има повече мазнини, може да издържи от два до шест месеца.
4. Телешка кайма - независимо дали каймата е телешка, агнешка или пилешка, може да се съхранява в хладилника в рамките само на един-два дни. Ако се съхранява във фризер, може да я запазите от 3 до 4 месеца.
5. Следващият тип меса, на които ще обърнем внимание, са преработените меса - продукти като колбаси, бекон, шунка, пушено месо, салами и други, могат да бъдат съхранявани до 2 седмици в хладилник, ако не са отворени. Ако сте отворили продукта, преди да го сложите в хладилника, то тогава може да го запазите от 5 до 7 дни в хладилника. Ако пък го съхранявате във фризера, този вид продукти издържат до 2 месеца.
А ето и още няколко съвета:
- добре е да нарежете месото, докато все още е прясно, преди да го приберете за съхранение;
- когато купувате месо, което е пакетирано, трябва да гледате на опаковката съветите за съхранение;
- съхранявайте суровото месо в чист, херметически затворен съд;
- гледайте винаги срока на годност, когато купувате месо;
- не съхранявайте сварено и сурово месо на един и същи рафт в хладилника;
- когато съхранявате сурово месо във фризера или хладилника, може да му слагате етикети с дата, за да знаете кога сте го сложили;
- когато сте размразили месо, не правете грешката да го замразявате отново.
Коментари