Медът има неопределен срок на годност, той е един от най-трайните хранителни продукти, но за да запаси своите полезни и лечебни свойства, е нужно да се съхранява правилно.
Трите важни фактори за съхранението на мед са:
- далеч от пряка слънчева светлина;
- подходящ съд;
- подходяща температура за съхранение.
Едно от най-важните неща е медът да е далеч от пряка слънчева светлина тъй като при пряка слънчева светлина той се нагрява и губи повечето от уникалните си полезни свойства.
Хубаво е медът да се съхранява в керамични и глинени съдове с плътно затворени капаци. В повечето случаи пчелният продукт се съхраняват в стъклени буркани и затова е важно да се държи на хладно и тъмно място.
Не е препоръчително да се съхранява в пластмасови съдове повече от две години. Медът не трябва да се съхранява в съдове от цинк, мед, алуминий и други метали заради киселините, които се отделят от тях.
За най-добрата опаковка на меда се счита естествената восъчна пита. Съхранява се най-добре при температура от 4 до 20 градуса.
Ако се съхранява при температура над 20 градуса, той потъмнява и губи полезните си свойства.
Вижте още как да познаем фалшивия мед. А ако искате да подсладите живота си, пригответе някоя от нашите рецепти за медена торта или бабини меденки.
Коментари