Как се прави чай от мащерка и правилен прием

Мащерката, така позната в България билка и подправка, известна от незапомнени времена, е много полезно лечебно растение. Освен подправка за различни видове ястия с месо и картофени ястия, мащерката е прекрасна билка, която може да се ползва самостоятелно или в комбинация с други билки, които допринасят за нейното здравословно въздействие върху хората.

Благословени сме, че живеем в България, земя с доказани мощни качества на билките от както е известно познанието за тях.

Дивата мащерка съдържа етерични масла. По тази причина, когато си приготвяме чай от мащерка в домашни условия, е необходимо да залеем количеството билка с гореща вода и да я оставим десетина минути да постои, за да отпусне етеричните си масла.

Друг добър начин за извличане на полезните свойства на мащерката е, като я оставим да заври в студена вода, да ври една минута, след което отново да я оставим известно време да постои.

Мащерката е много добро средство за лечение на кашлица и неразположения, свързани с настинки. В тези случаи се прилага настойка от мащерка, приготвена от 1 супена лъжица билка към 200 мл. вода, запарени, в комбинация с мед и лимон.

За нормален на прием на чай от мащерка една супена лъжица от билката се залива с 250 мл вода. Запарва се, престоява 10 минути, прецежда се и се сервира.

Мащерката помага при различни състояния като безсъние, преумора и главоболие. Когато си приготвяме чай за такива състояния, е добре да спазваме съотношението 30 грама мащерка към 450 мл вода. След като си приготвим отварата, прецеждаме и разделяме на 3 части. Пие се три пъти на ден равни части от чая.

Чудесен релаксиращ и тонизиращ ефект дава билковата вана от мащерка. За целта 100 грама билка се запарват в 4-5 литра вода за 30 минути.

Мащерката си кореспондира много добре с риган, жълт кантарион, лайка и други полезни билки.

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати