Овесените ядки полезни ли са при диабет?

Овесените ядки полезни ли са при диабет?
Снимка: gotvach.bg

Милиони хора по света страдат от диабет. Само в България има близо 600 000 души, които са диагностицирани с това заболяване и по преценка на лекарите има още поне 300 000 диабетици, които дори не подозират за състоянието си.

За да поддържат захарта си в норма, тези хора трябва да взимат хапчета или инсулин всеки ден, както ида спазват строга здравословна диета, която има за цел да поддържа нивата на кръвна захар в здравословни граници.

Овесените ядки са едни от задължетелните продукти в диетата на диабетиците. Добре е те да бъдат включени в ежедневното меню на страдащите от захарна болест, защото те оказват изключителен благотворен ефект върху състоянието им.

Редовната консумация на овесени ядки от диабетиците води до ровижавана не холестерола и подобряване на инсулиновата резистентност. Освен това овесените ядки са богати на фибри, които спомагат за регулиране на функцията на стомаха и червата.

Препоръчително е хората с диабет от втори тип да започват деня си с овесена каша, а по-опитните кулинари могат да разнообразят менюто си съсзапеканка с картофи и овесени ядки.

Рейтинг

4
Общо 2 гласували
5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати