Киноата е култура, напомняща на ориза, и се отглежда с цел събиране и употреба на ядливите ѝ семена. През последните години стана по-широко разпространен продукт и ползите от киноата не са тайна за никого. Интересно е да се отбележи, че киноата притежава свойства, сходни с тези на някои листни зеленчуци. Добър пример за това е спанакът.
Съдържанието на протеин в киноата е много високо, а точната цифра е 14% от масата на семената. Това не е много повече от стойността, съдържана от бобовите растения, но е впечатляващо количество. Счита се, че киноата е източник на пълноценен протеин. Като плюс, в нея се съдържат фибри, фосфор, магнезий, желязо, калций. Това я прави изключително добра за вегани и хора с непоносимост към лактоза.
В 100 грама киноа се съдържат количество от препоръчителния дневен прием, както следва: 65% фосфор, 55% магнезий, 35% желязо, 14% протеини и 7% диетични фибри.
За почитателите на здравословните рецепти е важно да знаят, че киноата НЕ съдържа глутен и е лесна за усвояване.
Като цяло, в 100 грама киноа се съдържат 368 калории, което е важно да се знае от тези, които се хранят според определен режим или просто изчисляват дневните си калории и следят хранителните си навици.
В киноата се съдържат 14,12 г. протеин, 64,16 г. въглехидрати и 6,07 мазнини. В състава си киноата има витамини, минерали и аминокисилини, които са важни за организма и това я прави толкова полезна и все по-често използвана в кухнята.
Рецептите с киноа са вкусни и полезни. Препоръчваме да опитате:
- киноа на супа;
Коментари