Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Търсене в сайта

Бял борБял бор
25 Юни
1
Белият бор /Pinus sylvestris / представлява вечно зелено иглолистно дърво от семейство Розоцветни, до 40 м високо. Кората му в основата е тъмносива и силно напукана. Младите клонки на бора са зеленикави. Листата са игловидни...
БорБор
27 Август
Борът /Pinus/ представлява род иглолистни дървета, както и храсти, от семейство Борови /Pinaceae/. Боровете се отличават с различна големина. В началото при тях се забелязва правилно прешленовидно разклонение, което с течение...
При остър фарингит - инхалации с борПри остър фарингит - инхалации с бор
07 Януари
Залейте с чаша вряла вода в тесен порцеланов или емайлиран съд по 10 грама ситно натрошени борови иглички и шишарки. Направете от чист лист хартия фуния и вдишвайте парите през нея. Инхалациите правете 1 -2 пъти дневно...
Бор (Микроелемент)Бор (Микроелемент)
06 Февр.
Съвременното общество издига в култ младостта, жизнеността и активността и затова всички природни дадености за борбата със стареенето фокусират вниманието върху себе си. Това е причината в последно време да се говори толкова...
Етерично Масло от БорЕтерично Масло от Бор
16 Февр.
Сред етеричните масла, добивани от различни растения, в последно време път си проби боровото масло, което се използва за медицински и козметични цели. С какво този продукт успя да се наложи сред безбройните подобни на него...
Дефицит на микроелемента борДефицит на микроелемента бор
19 Януари
Един от необходимите микроелементи (микронутриенти) в човешкото тяло е борът. Около половината от общия елемент в човешкото тяло е в костите на скелета и зъбите. Значително о небор присъства в кръвната плазма на новородени...
Храни, източник на борХрани, източник на бор
13 Ноем.
1
Сред важните за функциите на тялото елементи доскоро не се причисляваше микроелементът бор. Последни изследвания върху него обаче показват, че това е било пропуск, породен от незнание за всички ползи, които има той върху...
Бял трънБял трън
21 Окт.
Почти всички хора са чували за магарешкия бодил. Повечето хора смятат, че това е разговорно название на билката бял трън. Това виждане е погрешно. Въпреки приликата те са различни растения. Лечебна е само билката бял трън...
Бял смилБял смил
12 Юни
Бял смил /Gnaphalium uliginosum L./ представлява едногодишно тревисто растение от семейство Сложноцветни, познато още и като блатен бял смил, хайдушка прахан. Белият смил има тънък, слабо прикрепен към почвата корен. Стеблото...
Бял имелБял имел
20 Февр.
Бял имел /Viscum albium L./ представлява малко вечнозелено паразитно храстче, чиито месесести листа се използват с лечебна цел. Прикрепва се най-често върху клоните на иглолистните дървета и по тополите. Има разклонено...
Бял оманБял оман
09 Май
2
Бял оман /Inula helenium L./ представлява многогодишно тревисто растение с дебело късо коренище с многобройни придатъчни корени. Стеблото е изправено и набраздено, гъсто късовлакнесто, и е слабо разклонено. Листата на белия...
Бял РавнецБял Равнец
30 Април
2
Белият равнец /achilea millefolium/ е една от най-познатите и разпространени билки в целия свят, която принадлежи към семейство Сложноцветни. Представлява многогодишно тревисто растение, което достига височина 1 метър. Цялото...
Бял ШоколадБял Шоколад
12 Дек.
1
Белият шоколад е производно на шоколада, което официално не може да бъде наречено шоколад. Характеризира се с бледо жълт цвят, подобен на слонова кост. Белият шоколад се приготвя по коренно различен начин от тъмния и млечния...
Бял амурБял амур
04 Дек.
Бял амур (Ctenopharyngodon idella) е един от най-големите представители на семейство Шаранови. Той е пренесен в страната ни от Русия, а родината му са реките Амур и Усури в Далечния изток. Поради изключително ценните си стопански...
Бял пиперБял пипер
31 Август
Белият пипер е подправка, която се използва широко в кулинарията. Отличава се с характерна миризма и леко парлив привкус. Тя се добива от плодовете на увивното растение Piper nigrum, от което се произвежда и добре познатият...
Бял ВоалБял Воал
08 Август
Ако сте спрели погледа си на заглавието на темата ни, вероятно веднага ще решите, че ще ви съветваме как да организирате сватбата си, каква сватбена рокля да изберете и най-вече - на какъв тип воал да се спрете. Веднага...
Липса на бор в почватаЛипса на бор в почвата
08 Дек.
Борът в почвата е много важен микроелемент в живота на градинските растения, тъй като участва в образуването на развиващите се клетки и в процеса на опрашване. Растенията са много чувствителни към нивото на наличност на...
Бял Полиран ОризБял Полиран Ориз
01 Юли
Какво представлява белия полиран ориз Зърната на белия полиран ориз имат гладка повърхност поради начина си на производство. Отличават се с прозрачната си структура и могат да бъдат три вида: дългозърнест, среднозърнест...
Лилиум Бял КремЛилиум Бял Крем
07 Юни
Лилиумът, наречен Бял Крем (лат. Lilium candidum) не е сорт, това е естествен отделен вид Лилиум. Той е високо луковично растение – достига до 1.5 м височина. На всеки цветонос се образуват от 5 до 20 цвята. Лилиумът...
Масло от бор – ползи и приложениеМасло от бор – ползи и приложение
25 Юни
Боровете са вечнозелени дървета, растящи в по-голямата част от Северното полукълбо, включително и у нас. Използват се основно за производство на дървесина, а в последните години голяма популярност доби маслото от бор, което...
Бял чийзкейкБял чийзкейк
19 Февр.
Взимаме и натрошаваме бисквитите, след което ги смесваме с предварително разтопеното масло. Бисквитената смес я разстиламе в квадратна форма за печене с махащо се дъно, най-отдолу на тавата слагаме хартия за печене. С...
Бял хайверБял хайвер
13 Януари
2
Изсипваме киселото мляко в по-голям съд, слагаме смлените орехи, счукания чесън, майонезата, черния пипер, сол, оцет и олио. Натрошаваме сухия хляб на трохи и слагаме 2 лъжици галета и разбъркваме хайвера. Салатата...
Бял кексБял кекс
21 Юни
Белтъците се разбиват много добре със захарта. Към тях се прибавят нарязаните бадемови ядки и сушените боровинки. Сместа се разбърква добре, към нея се прибавя прясното мляко и пресятотo брашно с бакпулвера. Сместа...
Бял сладкишБял сладкиш
17 Май
Приготвяне на блата Яйцата се разбиват заедно със захарта, докато увеличат обема си. След това се прибавят ванилията, кокосовите стърготини и бакпулверът. Разбива се хубаво с миксера. Брашното се пресява и се прибавя постепенно...
Бял курбанБял курбан
20 Август
Традицията за приготвяне на курбан е той да бъде бистър или бял и да НЕ присъства нищо, което е червено и напомня за кръв. По тази логика в курбанът НЕ се слагат моркови, червени чушки, няма запръжки и т.н....